Pogreška oka

Hero image
Normalno oko
Kratkovidnost
Dalekovidnost
Astigmatizam
Side image

Kratkovidnost

Kratkovidnost je stanje vizije u kojem osoba može jasno vidjeti objekte koji se nalaze u blizini, dok su udaljenjiji objekti mutni. Stupanj kratkovidnosti utječe na sposobnost da se usredotočite na udaljene objekte. Osobe s visokom kratkovidnosti mogu jasno vidjeti objekte udaljene samo nekoliko centimetara, dok oni s blagom mogu vidjeti i objekte udaljene do nekoliko metara.
Kratkovidnost se može razvijati postupno ili naglo, a često se pogoršava tijekom djetinjstva i adolescencije. Često se pojavljuje kod više osoba u obitelji.

Simptomi kratkovidnosti mogu uključivati:

 • Mutan vid kada se fokusirate na udaljene objekte
 • Potreba za škiljenjem ili djelomičnim zatvaranjem kapaka kako bi vidjeli jasnije
 • Glavobolje zbog prekomjernog naprezanja očiju
 • Teškoće tijekom upravljanja vozilom, pogotovo noću (noćna kratkovidnost)

Kratkovidnost se često otkriva već u djetinjstvu jer dijete sjedi blizu televizije, drži knjigu vrlo blizu očiju kada čita, trlja oči ili pretjerano puno trepće.

Side image

Dalekovidnost

Ljudi koji su dalekovidni vide udaljene objekte lakše nego one koji su im blizu. Ako ste dalekovidni, bliski objekti mogu biti toliko zamagljeni da ne možete obavljati zadatke poput čitanja ili šivanja. Dalekovidno oko vidi objekte drugačije od onoga koji to nije. Dalekovidnost ili hiperopija je varijacija normalnog vida, a ne bolest. Kako starite, različito će utjecati na vas.

Simptomi dalekovidnosti mogu uključivati:

 • Zamagljen vid, naročito noću
 • Poteškoće pri gledanju bližih objekata (na primjer, ne možete čitati novine)
 • Bolove u očima, naprezanje i glavobolje

Kada se radi o niskoj hiperopiji, i udaljeni kao i vid na blizinu nije loš, no pacijenti se često žale na umor, glavobolje i vrtoglavice. Kod srednje hiperopije, osobe mogu vidjeti objekte jasno na velikim udaljenostima no imaju problema pri fokusiranju na objekte koji su blizu.Kod visoke hiperopije, vid je loš na svim udaljenostima jer je u tom slučaju potpuno izgubljena sposobnost fokusiranja objekta na mrežnicu te pacijenti ne mogu jasno vidjeti niti objekte pri visokim udaljenostima.

Side image

Astigmatizam

Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti i astigmatizam je greška vida. Naime, u oko s astigmatizmom svjetlosne zrake ne padaju točno na mrežnicu kako bi se proizveo jasan vid te stoga dolazi do greške vida.

Astigmatizam najčešće uzrokuje zamagljenu ili iskrivljenu sliku na blizu i na daleko, odnosno na svim udaljenostima.

Ukoliko se astigmatizam ne korigira dolazi do naprezanja oka pri izoštravanju slike, što uzrokuje glavobolje i napor prilikom rada. Do ovih simptoma osobito dolazi nakon čitanja ili dugog vizualnog naprezanja, primjerice pri višesatnom radu za računalom. Žmirkanje je također jedan od čestih simptoma astigmatizma.

Simptomi se mogu razlikovati kod svake osobe, 
ali osnovni simptomi uključuju:

 • Zamagljen, izobličen ili nejasan vid na svim udaljenostima (na blizinu i na daljinu)
 • Loš vid noću
 • Naprezanje očiju
 • Žmirkanje
 • Iritacija oka
 • Glavobolje
 • Osjetljivost na svjetlo
Side image

Presbiopija

Zbog starenja oka nastaje presbiopija, kako se stručno naziva staračka dalekovidnost. Staračka dalekovidnost može se početi pojavljivati već nakon 40-te godine.
Sposobnost oka da zaoštrava predmete koji su nam blizu, glavobolje, zamagljen vid, brzo umaranje – sve su to simptomi kojima je popraćena staračka dalekovidnost.
Budući da se presbiopija ne može prevenirati, ona se korigira nošenjem dioptrijskih naočala.
Ukoliko osoba želi i osjeća potrebu za stalnim nošenjem naočala, liječnik će pripisati progresivne ili bifokalne naočalne leće koje korigiraju različite udaljenosti.

Simptomi presbiopije mogu uključivati:

 • Ruke postaju “prekratke“
 • Poteškoće prilikom rada na blizinu
 • Poteškoće rada bez jačeg osvijetljenja
 • Zamor očiju
 • Glavobolje
Side image

Osnovni test očiju može potvrditi kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili prosbiopiju. Stanje možete jednostavno popraviti naočalnim lećama VISIA.

Side image

Strabizam

Strabizam je pogreška oka koja nastaje zbog neuravnoteženosti očnih mišića. Strabizam može biti stalan ili povremen – pojavljuje se , primjerice, samo prilikom čitanja ili umora. Ovakva odstupanja mogu pogađati jedno oko, pa je to onda unilateralni strabizam, ili oba oka na smjenu, što je naizmjenični strabizam.Ukoliko oči gledaju u križ tada se to stanje naziva ezotropija, a ukoliko oči bježe prema vanjskim kutevima očiju tada se to stanje naziva egzotropija.
Najčešće se javlja kod novorođenčadi i djece, a upravo iz tog razloga preporučuje se pregled očiju, najkasnije do treće godine – pogotovo kada u obitelji ima slučajeva strabizma.

Posebni test očiju može potvrditi strabizam. Stanje možete jednostavno popraviti naočalnim lećama VISIA.